Blog İçeriği

Bulut Bilişim Nedir? Ne Zaman Kullanmalısınız?

10 Ocak 2023, Yazan 0 comment

Bulut bilişim terimi nispeten yenidir, ancak kısa bir süre içinde hepimiz onu benimsedik. Artık anında e-postaları kontrol etmekten çevrimiçi belgeleri düzenlemeye ve hatta banka bakiyemizi kontrol etmeye kadar her şey için buluta güveniyoruz.

Peki bulut bilişim ne anlama geliyor ve işletmeniz için bundan faydalanmalı mısınız? Bu soruları cevaplamak için, onu nasıl kullanabileceğinize dair bazı örneklerle bulut bilişimin ne olduğunu bilmeniz gerekir.

Bulut Bilişim Nedir?

Bazı tanımlarla başlayalım. Basit bir ifadeyle, “bulut” yalnızca İnternet için bir mecazdır, oysa “bulut bilgi işlem”, verileri ve programları bilgisayarınızda depolamadan İnternet üzerinden depolamanıza ve bunlara erişmenize olanak tanır.

Bulut bilgi işlem, çok çeşitli çevrimiçi hizmetleri destekler. Muhtemelen zaten kullanıyorsunuz ama farkında değilsiniz. Facebook durumunuzu kontrol etmekten Netflix‘te bir filmin keyfini çıkarmaya veya Spotify’da en sevdiğiniz şarkıyı dinlemeye kadar, zaten buluttan yararlanıyorsunuz.

Bulut hizmetleri örnekleri

Bulut bilişim çözümleri, İnternetin başlangıcından beri mevcuttur. Son zamanlarda yaşadığımız ve yaşamaya devam ettiğimiz veri patlamasına yanıt olarak popülerlik kazandılar.

Çevrimiçi olarak daha fazla veri depoladıkça, bulut genişledi ve bulut bilgi işlem terimi, aşağıdakiler de dahil olmak üzere tüm farklı bulut hizmetleri türlerini ifade ediyor:

  • Bulut depolama – dosya depolama ve yedeklemeler, platformlar ve cihazlar arasında senkronizasyon ve paylaşım.
  • Bulut yedekleme – bir siber saldırı veya başka bir veri kaybı nedeni durumunda son veri sürümünün güvenli olduğu, yalnızca bir yedekleme depolama alanı olarak kullanılan bir hizmet.
  • Hizmet olarak yazılım (SaaS) – Google Dokümanlar‘dan Dropbox’a ve Salesforce’a web üzerinden erişilebilen hizmetlere bugünlerde çok aşinayız.
  • Bulut barındırma – e-posta hizmetleri, uygulama barındırma, web tabanlı telefon sistemleri ve veri depolama gibi her türlü bilgi paylaşımını kolaylaştırır.

Gördüğünüz gibi bulut bilişim birçok şey için kullanılıyor ama nasıl çalışıyor?

Bulut Bilişim Nasıl Çalışır?

Bulut bilişim, verileri İnternet üzerinden erişilebilen fiziksel veya sanal sunucularda depolayan bir altyapıdır. Şirketler, bir veri merkezine sahip olmak yerine, uygulamalardan depolamaya kadar her şey için bir bulut sunucusundaki alana erişim kiralayabilir.

Bulut hizmetlerini barındıran şirket, kullanıcıların buluttan gönderip aldığı bilgi hacmini korumak için gereken depolama kapasitesi, işlem gücü ve güvenliği sağlayan geniş veri merkezlerinden sorumludur.

Kullanıcılar, internet tarayıcıları veya bulut bilgi işlem yazılımları aracılığıyla buluttaki verilere erişebilir. Her iki durumda da, kullanıcıların indirmeler ve yazılımlar yoluyla veri elde etmek yerine bulut hizmetlerine erişmek için İnternet’e bağlı olması gerekir. Bu, belirli ortamlardaki verilere erişmenin geleneksel yollarını alt üst etti.

Bugünlerde, video paylaşım bulut hizmetleriyle size en son American Horror Story serisinin fiziksel bir DVD’sini gönderen bir şirket yerine, verileri İnternet üzerinden görüntüleme cihazınızdaki bir oynatıcı uygulamasına aktarıyorsunuz. Aynı durum “canlı” oyunlar çalıştıran oyun konsolları için de geçerlidir: fiziksel disk yoktur ve oynamak için internet bağlantısı gerekir.

bulut bilişim nedir?

bulut bilişim

Bulut bilişimi ne zaman kullanmalısınız?

İşletmeler son on yılda bulut bilişimi giderek daha fazla benimsiyor ve bunun nedenini anlamak zor değil. Bu teknoloji, alternatiften (verileri yerel olarak depolamak ve sunucularınızın ve veri merkezlerinizin bakımını yapmak) daha uygun maliyetli, esnek ve optimal bir kaynak kullanımıdır.

İlk bulut bilgi işlem hizmeti olan Salesforce 1999’da geldi. O zamandan beri, yeni başlayanlardan büyük şirketlere ve kar amacı gütmeyen kuruluşlara kadar herkes çeşitli nedenlerle teknolojiyi benimsedi.

Bulut bilgi işlemin küçük işletmeler için yararlı olabileceği durum şunlardır:

Test ve geliştirme

Bir test ve geliştirme ortamı oluşturmak, çok fazla insan gücü ve zaman gerektiren fiziksel varlıkların kurulmasını gerektirir. Ardından platformunuzun kurulumu ve konfigürasyonu gelir. Tüm bunlar genellikle bir projenin tamamlanması için gereken süreyi uzatabilir ve kilometre taşlarınızı uzatabilir. Bu aksaklıklar bulutla birlikte sona erer.

Uygulama geliştirme

Bulut tabanlı altyapılarla uygulama geliştirmek de daha uygun maliyetlidir. Kolayca büyütülebilir veya küçültülebilirler ve web, mobil ve API’yi bir anda geliştirip dağıtabilirsiniz.

Veri güvenliği ve kurtarma

Bulut teknolojisi, veri korumanın mali yükünü azaltır. Verileri bir tesis dışı bulut depolama sistemine aktararak, artık kendi donanımınıza yatırım yapmanıza gerek kalmaz.

Veri analizi

Büyük veriden yararlanmak, stratejik bir avantaj elde etmenin en etkili yollarından biridir. Bulut bilgi işlem, CPU ağır veri zorluklarıyla ilişkili yüksek maliyetleri ortadan kaldırır. Bulut analitiği sayesinde, önemli miktarda yatırım yapmadan büyük verinin avantajlarından yararlanmak artık mümkün.

Ses ve video akışı

Medya dosyaları, diğer içerik türlerinden çok daha büyük oldukları için çok fazla bant genişliği ve depolama alanı gerektirir. Bu kaynakları buluta ekleyerek, medya akışı kalitesinden veya kullanıcı deneyiminden ödün vermeniz gerekmez. Bunun yerine, dünyanın herhangi bir yerinden herhangi bir cihazdaki herkese yüksek kaliteli video ve ses sunabilirsiniz.

İsteğe bağlı yazılım

İsteğe bağlı yazılım, diğer adıyla SaaS, küçük işletmelerin günlük sorunları çözmelerine ve iş akışlarını optimize etmelerine yardımcı olur.

Gördüğünüz gibi, işinizi yürütme şeklinizi optimize etmek için bulut bilişimi kullanmanın birçok yolu vardır. Yukarıdaki bulut bilgi işlem kullanımlarının listesi ayrıntılı olmasa da, daha geleneksel alternatiflere kıyasla kesinlikle bulutu kullanmaya teşvik ediyor.

bulutlarla el sıkışan kadın ve erkek

İşletmeler için yararlı bulut tabanlı uygulamalar

Muhtemelen, iş hayatınızın bazı yönlerinde bulut bilişime güveniyorsunuz. İşe gidip gelirken bir e-postayı kapatmak veya Google Dokümanlar’da doküman düzenlemek gibi günlük işlemler sonuçta buluta bağımlıdır. Halihazırda kullanmıyorsanız, iş yürütmeyi kolaylaştıran şu bulut tabanlı uygulamalara göz atın:

Office 365 (ücretli ofis üretkenliği)

Birçok kişi ve işletme, güçlü Word, PowerPoint, Excel ve Outlook dahil olmak üzere Microsoft Office ürün paketini kullanır. Hâlâ masaüstü sürümlerini çalıştırdığınızı varsayalım. Bu durumda, ekibinizin belgeler üzerinde işbirliği içinde çalışmasına ve personel ile müşteriler arasındaki iletişim için çeşitli araçlara olanak tanıyan güçlü bulut sürümlerini kaçırıyorsunuz.

Google Drive (ücretsiz ofis üretkenliği)

Haritalar’dan Gmail’e ve Google Takvim’e kadar çoğu Google Hizmeti, bulut bilgi işlem olarak kabul edilebilir. Google Drive, saf bir bulut bilgi işlem hizmetidir. Google Dokümanlar, E-Tablolar, Slaytlar ve benzeri bulut üretkenlik uygulamaları paketiyle çalışmak için çevrimiçi depolama sağlar. Office 365 gibi tabletlerde, akıllı telefonlarda ve masaüstü bilgisayarlarda çalışır ve işbirliği içinde çalışabilirsiniz. Office 365’in aksine, Google’ın bulut uygulamaları ücretsizdir.

Dropbox çevrimiçi depolama

Bu hizmet, dosya depolamayı ve paylaşmayı basit ve kolay hale getirir. Geçmişte, büyük dosyaları müşterilere veya distribütörlere, hatta kendi ofisinizdeki iş arkadaşlarınıza göndermek zor olabilir. Dosyanız, alıcının gelen e-posta sınırını aşmış olabilir, bu da söz verdiğiniz sunumu asla alamayacakları anlamına gelir. Dropbox ile her şey değişti. Şirket dosyalarını depolamak ve belgeleri ve bilgileri paylaşmak hiç bu kadar kolay olmamıştı. Ürün resimlerini, videoları ve diğer dosyaları yükleyin ve bağlantı gönderdiğiniz kişilerle paylaşın.

Anlık mesajlaşma araçları Slack, Skype vb.

Çoğu çevrimiçi iletişim aracı buluta güvenir. Şu anda meslektaşlarınızla iletişim kurmanın en popüler yolu Slack. Meslektaşlarınızı iletişim halinde tutmanın yanı sıra, Slack’in en iyi özelliklerinden biri de başkalarını bir kanala katılmaya davet etme seçeneğidir. Herhangi bir güçlük çekmeden, müşterinizin gerçek zamanlı olarak iletişime geçmesini ve daha fazla siparişe yol açabilecek sorular sormasını sağlamak için bir müşteri hizmetleri kanalı oluşturabilirsiniz.

Müşteri ilişkileri yönetimi CRM

Müşteri ilişkileri yönetimi (CRM), çevrimiçi işletmeler için çok önemlidir. CRM araçlarıyla, potansiyel müşterileri takip edebilir ve satış huninizin çeşitli aşamalarında insanları besleyebilirsiniz. CRM olmadan satış fırsatlarını kaçırıyorsunuz ve Salesforce gibi hizmetler tam da bu noktada devreye giriyor. Salesforce’un bulut tabanlı aracıyla, web sitenizdeki bir formdan müşteri adaylarını getirebilirsiniz. Edindiğiniz kişilerinizle, otomatik damlama e-posta kampanyaları oluşturabilir ve ilgili ekip üyelerini takip etmeleri için uyarabilirsiniz, böylece ağdan hiçbir şey kaçmaz.

Pazarlama Araçları

Hubspot gibi çevrimiçi pazarlama araçları, kampanya yönetimini kolaylaştırır. Pazarlama uygulamalarıyla, sosyal medyayı ve web sitenizi içeren tekrarlayan görevleri otomatikleştirebilir ve içerik stratejisine ve içerik optimizasyonuna odaklanabilirsiniz.

WordPress web sitesi oluşturucuları

Çevrimiçi bir işletmenin temeli, üzerine inşa edildiği yazılımdır. WordPress, küçük işletmeler için en popüler seçeneklerden biridir. Web tabanlıdır, ücretsizdir ve onunla hemen hemen istediğiniz her şeyi yapabilirsiniz.

Bulut barındırma

Bir uygulama olmasa da, çevrimiçi bir iş yürütmek için barındırma çok önemlidir. Özel bir sunucunun buluta göre göreceli avantajlarını değerlendirdikten sonra, birçok şirket kendi sunucularını barındırmak için her şeyi buluta taşıyor ve bunun iyi bir nedeni var. Bulut barındırma, küçük işletmelere performans ve hız avantajları, yüksek çalışma süresi ve kullanılabilirlik, hızlı kurulum ve esnek fiyatlandırma gibi sayısız avantaj sağlar. Örneğin WP CLOUD, özelbulut sunucularında barındırılan mevcut en hızlı ve en bütçe dostu WordPress barındırma sağlar.

Bulut bilişimin sizin için çalışmasını sağlayın

Belirli operasyonları ve sistemleri desteklemek için yararlı bir yol olabileceğinden, iş için bulut bilişim kullanımı 1999’dan beri artıyor. Yukarıda bahsedilen bulut uygulamaları, çok çeşitli farklı şirket alanlarını kapsar ve zamandan tasarruf sağlar ve iş akışlarını defalarca iyileştirir. İşletmeniz bulut tabanlı hizmetler kullanmıyorsa, bazı değişiklikler yapmanın zamanı gelmiş olabilir.

Halihazırda hangi bulut bilgi işlem uygulamalarını kullanıyorsunuz? Aşağıdaki yorum bölümünde bize bildirin!

 

admin

Yorum Yazın

Your email address will not be published. Required fields are marked *